Elke dag zorgen wij dat niet alleen goederen maar ook mensen een tweede kans krijgen. Alle binnengebrachte en opgehaalde goederen worden gesorteerd, gereinigd, getest en winkelklaar gemaakt. Zeer arbeidsintensief en goed voor heel wat lokale jobs voor mensen die moeilijk werk vinden op de gewone arbeidsmarkt. Kringwinkel Stroom (vroeger 'Teleshop') is onderdeel van Stroom vzw. Deze vzw omvat niet alleen Kringwinkels in Aalst, Lede, Erpe-Mere en Sint-Lievens-Houtem maar ook nog tal van andere projecten. In Aalst zijn De Kilomeet, De Combi, Energiesnoeiers, Fietserij en Cimorné een vaste waarde en onderdeel van onze werking.
Als je iets schenkt aan de Kringwinkel, dan draag je meteen bij aan de tewerkstelling van mensen die weinig kansen hebben op de gewone arbeidsmarkt. Wie langdurig werkloos is, kortgeschoold of nog niet voldoende Nederlands kent, die krijgt bij ons de kans om werkervaring op te doen.
Elk voorwerp dat wij ontvangen moet geregistreerd, gesorteerd, gecontroleerd en winkelklaar gemaakt. Dit is zeer arbeidsintensief. In ons sorteercentrum en de winkels werken dan ook in totaal meer dan 140 mensen, waarvan het merendeel in het kader van sociale tewerkstelling. Wij werken hiervoor samen met de VDAB en OCMW. Op aanvraag van scholen en arbeidsbemiddelaars zijn stages mogelijk. We werken regelmatig samen met het Justitiehuis van Dendermonde voor uitvoering van alternatieve werkstraffen.
Goederen die je aan de Kringwinkel schenkt, krijgen een tweede leven. Ze komen niet op de afvalberg en dat is beter voor het milieu. Ongeveer de helft van alle ingezamelde spullen wordt opnieuw verkocht en dus lokaal hergebruikt. De andere helft wordt voor het grootste deel gerecycleerd. Belandt het toch bij het afval ? Dan zorgen we ook daar voor een doorgedreven sortering van de verschillende afvalfracties (hout, glas, elektro, metaal, ..)
Iedereen is welkom bij de Kringwinkel. Een groot deel van onze kopers zijn milieubewuste mensen, koopjesjagers, verzamelaars, vintageliefhebbers, enz. Voor mensen die het financieel moeilijk hebben, hebben we steeds voldoende basisgoederen (bedden, kast, tafel, stoelen, kledij ..) aan lage prijzen. Ook werken we samen met OCMW ’s en geven we korting aan mensen met een beperkt budget.
Wist je dat wij als kringloopcentrum voor het grootste deel van onze onkosten (huur magazijnen en winkels, brandstof, vrachtwagens, omkadering etc) zelf instaan. Voor een deel van de sociale tewerkstelling ontvangen we subsidies. De inkomsten uit de verkoop worden gebruikt voor een goede werking van ons centrum en de creatie van sociale arbeidsplaatsen.
Stroom is een sociale tewerkstellingsonderneming (STO). We hebben Kringwinkels, maar ook een fietsatelier (De Fietserij), een buurtrestaurant (De Combi) en Energiesnoeiers. Werk is één van de belangrijkste doelstellingen van Stroom vzw. En dan vooral werk voor wie weinig kansen heeft op de arbeidsmarkt.
Meer dan zomaar een tweedehandswinkel