En niks doet ons wankelen. De Kringwinkel is pionier in de circulaire economie en sociale tewerkstelling. Er zijn al 130 tweedehandswinkels die zich luid achter ons zetten en samen met dit kleurrijke, enthousiaste leger gehuld in bloemenmotiefjes en op glitterpantoffels maken we overal van hergebruiken het nieuwe normaal.
Shop jij tweedehands? Dan maak je niet alleen je eigen wereld mooier met booglampen en vintage schelpenhandtassen maar je maakt de hele wereld mooier. Want elke botsbal die jij van de afvalberg redt, botst een nieuw leven in. Zo vermijd je de productie van iets nieuws. Samen met ons laat je de circulaire economie op volle toeren draaien en verlaag je de CO2-uitstoot. En geen klein beetje. Elk jaar geven Kringwinkels in Vlaanderen 6 kilo afgedankte spullen per Vlaming een nieuw leven. Da’s goed voor een CO2-besparing van 73.000 ton! Jij held.
Alles wat in je Kringwinkel ligt heeft een verhaal, net als iedereen die bij ons werkt. Er werken meer dan 6000 collega’s die het moeilijk hadden om een job te vinden aan een betere toekomst. Voor zichzelf, voor hun familie én voor de hele wereld. Wij geven hen werk op maat, met nieuwe maten en de juiste begeleiding zodat ze zelf op-nieuw geluk vinden.
Als jij iets aan je Kringwinkel geeft, geef je meer dan gewoon stuff. Je geeft iemand die het lastig heeft de kans om toch te scoren met Valentijn. Je helpt iemand die nergens zijn ding vindt, een kans om zichzelf te zijn. Je geeft iemand een zetel om in te kantklossen, een lamp om onder te studeren of een hergebruikt glas om te heffen op een betere toekomst. Je geeft betaalbare en unieke spullen voor iedereen.
Begin jaren ’90 startten her en der in Vlaanderen sociale- en milieuorganisaties met kringloopactiviteiten. Ze riepen op om spullen niet langer weg te gooien, maar ze aan De Kringwinkel te schenken. Perfect herbruikbare spullen vonden zo ook de weg naar nieuwe gebruikers. Mensen met een beperkt budget, bewuste consumenten, schattenjagers. Een gat in de markt. Met de inkomsten slaagden ze erin om jobs te creëren voor mensen die laaggeschoold, of langdurig werkloos waren.
Stilaan ontstond de behoefte om van deze veelbelovende activiteiten een heuse sector te maken. In 1992 organiseerde Volkshogeschool Elcker-ik een eerste opleiding: 'Hoe een kringloopcentrum te starten'. Hét startsein voor meer afstemming en samenwerking tussen de verschillende organisaties. Ondertussen zorgde de Vlaamse overheid voor subsidies voor sociale tewerkstelling en de inbedding van hergebruik in het Vlaamse afvalbeleid. Een cruciale stap in de verdere uitbouw van de sector.